Re-integratie
Werknemers
D.m.v. individuele gesprekken biedt Awell coaching en begeleiding aan voor medewerkers die zich klaar voelen voor werkhervatting (RTW). Concreet betreft het mensen die uitvielen door langdurige ziekte of een ongeval. Awell begeleidt hen via re-integratie naar een gelijkaardige of een andere functie binnen dezelfde organisatie of een nieuwe tewerkstelling bij een andere werkgever (al dan niet via outplacement).
De waarden resultaatgericht, menselijk en pragmatisch vormen de hoofdtoon in de Awell-methodiek. De basisvraag luidt: waar wil je naartoe? Daarvoor maakt Paul Dondeyne gebruik van een aantal heel concrete tools, zoals o.a. het logboek dat langdurig zieken naar een gezonde werkhervatting leidt.
Een grote groep van langdurig zieken bestaat tegenwoordig uit stressslachtoffers; medewerkers die uitvallen wegens stressgerelateerde aandoeningen, zoals burn-out en bore-out (BO).
Paul beschikt over meerdere jaren ervaring in de begeleiding van medewerkers die na BO opnieuw snel aan de slag willen. Na een rustperiode doorloopt Paul met jou een zoektocht naar de oorzaken die ervoor zorgden dat je jezelf leeg werkte. Daarna helpt hij jou attitudes om te buigen zodat je na werkhervatting op een gezonde manier aan de slag kunt. Omdat een tewerkstelling in een verkeerde job, sector of werkomgeving vaak een oorzaak vormt waarom je geen energie meer hebt, vormt ook het onderzoek van het juiste loopbaandoel steeds een deel van het traject. Paul streeft ernaar dat je achteraf kunt zeggen: “Awel, ik vroeg niet om deze burn-out, maar ik deed iets positief met het signaal dat mijn lichaam mij gaf en voel me nu beter op het werk dan ooit te voren.”
Op zoek naar een oplossing voor één of andere vorm van langdurige ziekte die je als medewerker treft?
Awell lost het met veel empathie en vakkennis voor jou op!
Sommige langdurig zieke medewerkers zien zelf geen enkele reden waarom ze zelf de re-integratie zouden aanvragen… Ze vrezen dat re-integratie gemakkelijk uitmondt in ontslag en dat het beter is stilletjes af te wachten…
Eén van de grote problemen is echter dat de kans bestaat dat het ziekenfonds beslist dat er wel nog voldoende arbeidsgeschiktheid is en dat de ziekte-uitkeringen worden gestaakt. Tegen deze beslissing is dan geen beroep mogelijk; dan is er meestal geen tijd meer voor de werkgever om een andere of aangepaste functie te vinden, en beland je in de werkloosheid.
Door zelf re-integratie aan te pakken, toon je je motivatie om opnieuw te gaan werken en geef je je werkgever de tijd om werkhervatting te onderzoeken en zo nodig, de nodige maatregelen te nemen.
Een werkgever kan wettelijk geen einde maken aan de samenwerking, omwille van je (langdurige) ziekte. Dat kan hij wel ten gevolge een andere reden, bijv. wegens reorganisatie van het bedrijf. In dat geval is de werkgever verplicht tot het betalen van een ontslag- of verbrekingsvergoeding.
Als na een re-integratieprocedure blijkt dat je als medewerker definitief arbeidsongeschikt bent, is ontslag mogelijk, maar dat zonder enige ontslag- of verbrekingsvergoeding. In dat geval is de werkgever evenwel verplicht outplacement aan te bieden.
Ik ontmoet nog steeds mensen die dachten dat burn-out een teken van zwakte was en dat het hen nooit zou overkomen, en nu zelf in de put zitten. Hen vertel ik net het tegendeel! Dat burn-out alleen die mensen overkomt, die steeds zijn blijven doorgaan, hun eigen werk én dan ook nog het werk van anderen tot een goed einde willen brengen, en ondanks alle tekenen van (over)vermoeidheid de eigen grenzen niet (willen) zien. Nee, zwakke of luie mensen die om halfvijf stoppen en voor het minste kwaaltje of pijntje thuis blijven… die krijgen geen burn-out!