Ontslagbegeleiding/outplacement
Werknemers
Word je ontslagen, dan dient je werkgever je in enkele gevallen, afhankelijk van anciënniteit (>29 weken opzeg), leeftijd (>44j) en arbeidsongeschiktheid, outplacement aan te bieden.
Outplacement wordt door de overheid omschreven als begeleiding bij het zoeken naar werk in opdracht van je werkgever, met o.a. psychologische begeleiding, het opmaken van een persoonlijke balans en hulp bij het vinden van jobs, bijv. administratieve steun. AWELL ziet outplacement als een veel ruimer proces!
De wetgeving omtrent outplacement werd in België in 3 stappen opgesteld :
Afhankelijk van welke vorm en afhankelijk van de keuze van je werkgever ‘opzegtermijn presteren’ dan wel ‘contractbreuk met verbrekingsvergoeding’ verschillen de bepalingen van het outplacement, bijv. de duur van het outplacement, wie het betaalt, de termijn waarbinnen het moet zijn aangeboden of je verplicht bent op dat aanbod in te gaan.
Dit is allemaal vrij complex : meer info vind je op Outplacement – algemene regeling – Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (belgie.be) of je kan me bellen of mailen : ik help je graag verder!
Awell lost het met veel empathie en vakkennis voor jou op!
Een veel gehoorde uitspraak over outplacement is dat de begeleiding eigenlijk niet veel meer is dan hulp bij het solliciteren, en dat het zich voornamelijk toespitst op (logistieke) hulp bij he topstellen van een professioneel CV, brieven en mails.
Bij AWELL wordt veel belang gehecht aan de processen die aan hulp bij sollicitatie vooraf gaan! Zeer veel aandacht gaat naar ontslagverwerking. Daarom is het net zo belangrijk om reeds op een zeer vroeg stadium bij het ontslag aanwezig te zijn als consulent om de ontslagen medewerker te kunnen bijstaan. Het naleven van de wettelijk vastgelegde termijnen kan dan wel ‘juridisch’ correct zijn, ‘menselijk’ is het te verkiezen veel korter bij het ontslag te starten met de psychologische begeleiding!
Een deskundig ontslaggesprek en een outplacementbegeleiding die meteen na het ontslag start, helpen de medewerker toekomstgericht te denken. Positief met vertrouwen op zoek te gaan naar het nieuwe loopbaandoel is een tweede stap waaraan AWELL de nodige tijd besteed. Eens dat nieuwe loopbaandoel bepaald, komt het erop aan te zoeken met de focus op dat nieuwe doel, en je niet te veel te laten afleiden door andere advertenties. Dat is één van de redenen waarom AWELL sterk de nadruk legt op spontaan solliciteren. Het ruime netwerk waarover Paul beschikt, komt hierbij goed van pas.
In een aantal gevallen is je werkgever bij jouw ontslag verplicht outplacement aan te bieden. De verplichting gaat over het outplacementaanbod en de wet bepaalt ook de termijn waarbinnen het aanbod schriftelijk en aangetekend dient te gebeuren. Meestal is dat enkele weken na het ontslag. Het aanbod dient tegemoet te komen aan enkele vereisten zoals dat het in de ruime buurt van uw woonst dient plaats te vinden. De keuze is aan de werkgever, maar je hebt de mogelijkheid een alternatief bijv. AWELL voor te stellen; het blijft echter de beslissing van uw werkgever.
Je bent niet verplicht op het outplacementaanbod in te gaan, maar weet wel :
Ja, dat kan. Indien je werkgever er voor kiest om je meteen te laten vertrekken en je voor de tijd die je bij hem in dienst was te vergoeden met een verbrekingsvergoeding, dan heeft hij de mogelijkheid om 4 weken loon in te houden op deze verbrekingsvergoeding. Kiest hij ervoor om je op te zeggen dan dien je (een deel van) het sollicitatieverlof, = 2 halve dagen/week, te gebruiken om je afwezigheid voor je outplacement te registreren.
Sommige ontslagen medewerkers vinden dit onrechtvaardig en beslissen bijgevolg niet in te gaan op het aanbod, maar… dat verandert niets : ook als je het outplacement weigert, blijft de werkgever over de mogelijkheid beschikken het bedrag in te houden op jouw verbrekingsvergoeding.