Re-integratie
Werkgevers
Awell gebruikt al zijn deskundigheid, inlevingsvermogen en ervaring om een pasklaar antwoord te vormen, zowel voor werkgever als werknemer. Dat leidt ofwel tot re-integratie in de eigen organisatie, ofwel tewerkstelling in een andere organisatie veelal met outplacement.
Het grote voordeel is dat Paul Dondeyne als onafhankelijk HR-professional een minder bedreigende positie invult t.o.v. de zieke medewerker. En tijdens zijn begeleiding blijft hij de interesse van je organisatie voor de zieke medewerker beklemtonen.
Sinds 2020 biedt AWELL ook outplacement aan los van langdurige ziekte. Door de jaren opgebouwde ervaring beschikt Paul enerzijds over de people skills om ontslagen werknemers met herwonnen vertrouwen doorheen een succesvolle sollicitatieronde te loodsen; het uiterst fijnmazig netwerk opgebouwd doorheen tientallen jaren werkervaring in het Antwerpse is anderzijds ook een sterke troef waardoor Paul mensen uitstekend op de arbeidsmarkt kan begeleiden.
Veelal vinden werkgevers het contact houden of het opnieuw contact opnemen met een langdurig zieke erg moeilijk. “men kan nooit goed doen voor de werknemer”, verzuchten werkgevers wel eens : “Neemt men geen contact op, dan toont men geen interesse; doet men dat wel, dan komt men controlerend over”. Paul geeft tips over de communicatie, over de frequentie en over wat te zeggen.
Het is soms verbazingwekkend hoe snel de communicatie met een langdurig zieke verbroken is. Zelfs nadat gedurende meerdere jaren in een positieve sfeer is samengewerkt, kan een ziekte het contact erg vertroebelen.
Paul begeleidt werkgevers om de eerste stap te zetten om het contact te herstellen. Bijna steeds mondt een uitnodiging van de langdurig zieke werknemer uit in een open gesprek; zo de medewerker dit wenst kan hij in alle vertrouwelijkheid een gesprek onder 4 ogen hebben met Paul : na dit ene gesprek kunnen er meestal al snel klare afspraken worden gemaakt die een vlot verloop van de re-integratieprocedure bepalen en duidelijkheid creëren.
D.m.v. gespreks- en andere technieken tracht Paul de medewerker te activeren vanuit een passieve naar een actieve houding. Een volledig project beslaat verschillende fases en beantwoordt, in onderling overleg met de werkgever, de vraag wat de beste oplossing is: re-integratie in de huidige job, overplaatsing in een andere functie binnen dezelfde organisatie, of toch eerder zoeken naar een verderzetten van de loopbaan in een andere organisatie.
Paul Dondeyne haalt langdurig zieken uit de slachtofferrol. Vaak ontbreekt het hen aan zelfvertrouwen. Hij zorgt ervoor dat ze hun leven in eigen handen nemen en actief zoeken naar hun eigen mogelijkheden en kansen. Daaraan werken en het zelfbeeld opkrikken, is meestal een eerste stap. Op basis van wat mensen nog wel kunnen en willen, gaat Paul op zoek naar mogelijke kansen voor tewerkstelling, in de eerste plaats in de eigen organisatie.
De opties voor een re-integratie worden samen met de werkgever (bedrijfsleider, preventieadviseur, personeelsverantwoordelijke, …) besproken. Dat geldt zowel over een werkhervatting in dezelfde job, eventueel met tijdelijk aangepast werk, als over een andere aangepaste functie. Pas als re-integratie niet meer kan of wenselijk is door één of door beide partijen, wordt er gekeken naar mogelijkheden extern, buiten de huidige organisatie.
Daarbij volgt hij de huidige wetgeving en procedure omtrent re-integratie. Hij adviseert de werkgever over deze procedure en de modaliteiten omtrent de argumentatie en formulering, bijv. wanneer een re-integratie om objectieve of technische redenen niet mogelijk is.
Is re-integratie niet meer mogelijk of niet meer wenselijk voor één of voor beide partijen, dan is ontslag soms de enige uitkomst. Ook al klinkt ontslag erg negatief, Paul is er van overtuigd dat de duidelijkheid over stopzetting van de arbeidsovereenkomst kan leiden tot een positieve, nieuwe toekomst. Met een degelijke ontslagbegeleiding (outplacement) helpt Awell de ontslagen medewerker werk te maken van zijn toekomst.
Outplacement bestaat uit drie delen:
Een grote groep van langdurig zieken bestaat tegenwoordig uit stressslachtoffers; medewerkers die uitvallen wegens stressgerelateerde aandoeningen, zoals burn-out en bore-out. Ook met hen start Paul, na een rustperiode, een zoektocht naar de oorzaken die ervoor zorgden dat ze zichzelf leeg werkten. Daarna helpt hij de medewerkers hun attitudes om te buigen zodat die na werkhervatting op een gezonde manier aan de slag kunnen. Omdat een tewerkstelling in een verkeerde job, sector of werkomgeving vaak een oorzaak vormt waarom de medewerker geen energie meer heeft, vormt ook het onderzoek van het juiste loopbaandoel steeds een deel van het traject. Paul streeft naar een uitkomst zodat zijn cliënten achteraf kunnen zeggen: “Awel, ik vroeg niet om deze burn-out, maar ik deed iets positief met het signaal dat mijn lichaam mij gaf en voel me nu beter op het werk dan ooit te voren.”
Vele zieke medewerkers melden dat ze contact met het werk belangrijk vinden. Voor de werkgever is contact opnemen erg moeilijk : neemt hij (vaak) contact op, kan de werknemer dit ervaren als storende controle; doet hij dat weinig of niet, dan vult de medewerker dat in als ‘desinteresse’ van de werkgever. De frequentie van contactname is dus een heel precaire balans. Ook over wie, wanneer, hoe, wat te zeggen,… adviseert Paul werkgevers en leidinggevenden.
Spreken met langdurig zieken biedt verder nog een ander voordeel: de individuele gesprekken leveren dikwijls relevante informatie op voor verbeteringen op het werk, die de werksfeer, de veiligheid en de arbeidsomstandigheden ten goede komen. Ook die informatie bezorgt Paul aan de werkgever.
Tot slot biedt Awell eveneens workshops aan op geregelde tijdstippen of op maat bij jouw in het bedrijf, bijv. over het contact opnemen met langdurig zieken na langere afwezigheid, informatie geven aan collega’s of over hoe een terugkomgesprek te voeren wanneer de werknemer het werk hervat.
Vermeldenswaard zijn ook de burn-out preventietrainingen: daarin leren leidinggevenden, ploegbazen, managers, personeelsmedewerkers of HR-businesspartners hoe je uitval van personeel kunt voorkomen door te werken aan een positieve werksfeer en aandacht te besteden aan de stresssymptomen. Want het tijdig herkennen van stresssignalen en het voorkomen van een burn-out is zowel voor de medewerker als de organisatie uiteraard veel beter dan een moeizaam en tijdrovend herstel.
Op zoek naar een oplossing voor één of andere vorm van langdurige ziekte, van een medewerker?
Awell lost het met veel empathie en vakkennis voor jou op!
Een re-integratieprocedure is een wettelijk gereglementeerd proces waarbij meerdere partijen een rol spelen en wettelijke termijnen werden vastgelegd. De preventieadviseur-arbeidsgeneesheer heeft hierbij een centrale plaats. In praktijk is de doorlooptijd erg verschillend en Awell heeft veel ervaring bij het vlot laten verlopen van de re-integratieprocedure.
De duur van een genezingsherstel na burn-out hangt af van vele factoren, zowel in de privé als op het werk. Als re-integratiecoach vertelt Paul de mensen dat ze best hun tijd nemen. Een burn-out kan bijv. enkele maanden tot een half jaar, maar soms nog langer duren. Belangrijk is dat een medewerker zichzelf een ziekteperiode gunt en de tijd neemt voor het volledig herstel. Het klinkt contradictorisch maar pas wanneer men zijn ziekte accepteert, gaat het herstel het vlotst. Leg daarom geen druk op je afwezige medewerker om snel het werk te hervatten!
Een vroegtijdige herkenning van stresssymptomen is één van de manieren om burn-out en werkuitval te voorkomen. Dat is zowel een opdracht voor de medewerker zelf als voor de rechtstreeks leidinggevende.
Wees alert voor lichamelijke, emotionele en mentale symptomen.
Tijdens de burn-out preventietrainingen kan Paul jouw leidinggevenden, ploegbazen, managers, personeelsmedewerkers of HR-businesspartners leren hoe langdurige ziekte van personeel kan worden voorkomen.
Bij een outplacement werkt Awell in drie schijven: