Klanten aan het woord:
Als aan een tewerkstelling een einde komt…
Bij het begin van een tewerkstelling wordt er een arbeidsovereenkomst gemaakt, met daarin de bepalingen over het werk en de arbeidsvoorwaarden; is de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (in de volksmond een “vast contract“), dan is er voor beide partijen de mogelijkheid ingebouwd om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
In sommige gevallen is een verdere tewerkstelling niet meer mogelijk of niet meer wenselijk voor één of voor beide partijen; dan is ontslag soms de enige uitkomst. Ook al klinkt ontslag erg negatief, Paul is er van overtuigd dat de duidelijkheid over stopzetting van de arbeidsovereenkomst kan leiden tot een positieve, nieuwe toekomst.
Awell werkt voor Outplacement samen met Acerta, een erkend outplacementbureau (VG. 486/BO – B.AA08.016-.W.So.357) met certo-label.
Met een degelijke ontslagbegeleiding (outplacement) helpt Awell de ontslagen medewerker werk te maken van zijn toekomst.
Outplacement bestaat uit vijf * delen:
- Verwerking van het ontslag doorheen een ‘rouwproces’ en communicatie naar de omgeving,
- Wat wordt mijn nieuw loopbaandoel? Op basis van interesse-, competentie- en persoonlijkheidsonderzoek bepalen we wat jouw toekomst wordt : dat kan ook een andere functie zijn, of een opstart van een eigen zaak.
- Eens het doel is bepaald, kijken we hoe we dat best kunnen aanpakken en op zoek gaan naar jobopportuniteiten.
- En vervolgens gaan we je klaarstomen om succesvol te solliciteren: een cv opstellen waarmee je scoort, een goed sollicitatiegesprek voeren, slagen voor psychotechnische proeven en assessments afleggen…
- En bij een jobaanbieding geven we je advies & info op vlak van arbeidsvoorwaarden en kan je bij ons terecht voor ondersteuning tijdens je inwerkperiode bij je nieuwe werkgever.
(* “vijf” : elders spreekt Paul over 3 fasen. Fase 3 t/m 5 worden dan als één globale fase, namelijk ‘gidsen op weg naar het loopbaandoel’ beschouwd.)
Ontslag van een medewerker… kan het menselijk én zakelijk correct?
Awell staat je met veel empathie en vakkennis bij!
De meest gestelde vragen
Outplacement : meer dan supplementaire kosten voor de werkgever? Een verstandige investering!
Nog steeds zijn er veel werkgevers die de eerste keer over outplacement vernemen bij de afwikkeling van het ontslag.
Vooraf hadden ze zich bij het sociale secretariaat geïnformeerd over de opzegtermijn. Achteraf blijkt dat daar nog een kost wordt aan toegevoegd. Voor sommige werkgevers is een extra maand een erg onaangename verrassing “Waarom die extra kosten doen?”. “En, moet ik die ex-werknemer dan nog gaan helpen aan een nieuwe job?”.
De outplacementbegeleiding van AWELL helpt medewerkers met de blik vooruit vrede te hebben met het ontslag en actief te kijken naar een nieuwe baan. Een ontslag hoeft geen zware kost te betekenen, indien de opgezegde werknemer tot op het eind van zijn opzegtermijn het opgelegde werk volgens de opgelegde norm blijft uitvoeren; bovendien blijkt dat een positief ingestelde sollicitant een veel minder lange tijd nodig heeft om een andere baan te vinden en wordt de samenwerking in de meeste gevallen met tegenopzegging beëindigd.
Even in herinnering zetten : voorheen (voor de verplichting van outplacement) bestond outplacement ook, en dan nog wel vooral voor erg dure medewerkers! Zouden die bedrijven dat enkel hebben gedaan uit menselijkheid? Reken maar van niet!
Outplacement, meer dan een cv’tje opmaken?
Een veel gehoorde uitspraak over outplacement is dat de begeleiding eigenlijk niet veel meer is dan hulp bij het solliciteren, en dat het zich voornamelijk toespitst op (logistieke) hulp bij he topstellen van een professioneel CV, brieven en mails.
Bij AWELL wordt veel belang gehecht aan de processen die aan hulp bij sollicitatie vooraf gaan! Zeer veel aandacht gaat naar ontslagverwerking. Daarom is het net zo belangrijk om reeds op een zeer vroeg stadium bij het ontslag aanwezig te zijn als consulent om de ontslagen medewerker te kunnen bijstaan. Het naleven van de wettelijk vastgelegde termijnen kan dan wel ‘juridisch’ correct zijn, ‘menselijk’ is het te verkiezen veel korter bij het ontslag te starten met de psychologische begeleiding! Een deskundig ontslaggesprek en een outplacementbegeleiding die meteen na het ontslag start, helpen de medewerker toekomstgericht te denken.
Positief met vertrouwen op zoek te gaan naar het nieuwe loopbaandoel is een tweede stap waaraan AWELL de nodige tijd besteed. Eens dat nieuwe loopbaandoel bepaald, komt het erop aan te zoeken met de focus op dat nieuwe doel, en je niet te veel te laten afleiden door andere advertenties. Dat is één van de redenen waarom AWELL sterk de nadruk legt op spontaan solliciteren. Het ruime netwerk waarover Paul beschikt, komt hierbij goed van pas.
Hoe pakt Awell outplacement aan?
Bij een outplacement werkt Awell in drie schijven:
- Verwerking van het ontslag doorheen een ‘rouwproces’ en communicatie naar de omgeving,
- Wat nu? Wat wordt zijn nieuw loopbaandoel? Op basis van interesse-, competentie- en persoonlijkheidsonderzoek bepalen we wat de nieuwe toekomst wordt: dat kan ook een andere baan zijn, of een opstart van een eigen zaak.
- Eens het doel is bepaald, kijken we hoe we best dat doel bereiken, dus door begeleiding naar een nieuwe job d.m.v. sollicitatietraining : cv opstellen, hoe sollicitatiegesprek voeren, voorbereiden op testing…